O prietenă îmi povestea, în urmă cu ceva timp, că în primul an de facultate, o colegă de grupă (din București) i-a propus să meargă acasă cu „mașina”. Entuziasmată, iese alături de ea din facultate și se îndreaptă spre stația de autobuz. O întreabă unde este mașina și surpriză: „Păi trebuie să vină.” Așa a aflat ea că aici, mașina este egală cu autobuzul. Așa am aflat și eu.
Proaspătul filolog din mine a încercat să găsească răspunsul corect la această confuzie. Probabil, este mult mai ușor să folosești un termen general pentru a denumi mijlocul de transport în comun și din dorința de a vorbi cât mai repede și cu cuvinte pe care să fie cât mai siguri (mulți oameni dețin un vocabular foarte sărac) folosesc termenul general „mașină”. Greu este pentru mine, care timp de 21 de ani am făcut această distincție și acum, ar trebui să-i zic general „mașină” ca să fiu ca ei. Dar cum eu nu vreau asta, am să-mi păstrez cuvântul în vocabular și am să-l folosesc în continuare.
O altă problemă, foarte gravă de această dată este folosirea incorectă a adverbului „decât”. Bucureștenii îl folosesc cu sens cantitativ: „Am
Exemple sunt foarte multe, dar nu are rost să le scriu eu aici, sunt sute de texte care dezbat această problemă. Deși nu mi-am dorit, postarea din această zi s-a transformat într-o postare dedicată limbii române care se îndreaptă ușor, dar sigur, spre pieire.
Închei astăzi prin a vă spune două lucruri:
1. În timp ce scriam, mi-a luat foc priza din cameră.
2. Că bine mai zicea Marin Preda „timpul nu mai are răbdare cu oamenii.” Dar despre asta am să vorbesc mâine, despre timp și preconcepții.
e lege in Bucuresti sa se vb cu -decat- in loc de -numai sau doar-.
RăspundețiȘtergere